• Alla
  • -
  • Återvinning
  • Blommor
  • Effektiva mikroorganismer
  • Ekologi
  • Hushållsavfall
  • Inspiration
  • Inspiration
  • Inspiration
  • Jul
  • Kök
  • Kompostering
  • Mat
  • Odling
  • Trädgård

Nordiska Trädgårdar

Äntligen är det inte så långt kvar till en av årets favoritmässor! Den 21-24 mars hittar du oss på Nordiska Trädgårdar. I vår monter A06:42 hittar du varmkomposten Gröna Johanna, Bokashi Startkit, strö, probiotiska rengöringsmedel, massor med hjälpmedel för en lyckad kompostering. Du kan dessutom vinna en egen Gröna Johanna genom att delta i vår frågesport. Varmt välkommen till monter A06:42!

Odla vitlök

Hösten är den absolut bästa tiden att börja odla vitlök. Det går att sätta den även på våren men det innebär ofta en senare skörd. Vitlöken är en gröda som kräver två viloperioder och höstsådden gör att den kan börja rota sig innan kylan kommer och därefter gå in i sin första viloperiod. När våren sedan kommer och temperaturen går uppåt igen kommer vitlöken att börja gro. Den andra viloperioden kommer under sommaren när det…

Odla inomhus i vinter – utan extra ljus

Kliar det också i dina gröna fingrar när det inte växer så mycket i landen eller trädgården. Längtan efter att få äta egen skörd och se hur det spirar. Då finns det mängder med grödor att satsa på att odla inomhus under vintern. Självklart kan man lägga sin vinter och inomhusodling på olika nivåer men nedan följer några idéer som inte kräver större investering i lampor och annat, det återkommer vi till ett annat inlägg.…

Balans i varmkomposten under vintern

Lagra trädgårdmaterial till varmkomposten inför vintermånaderna Nu går vi mot kallare tider och om några månader finns inte mycket kvar i trädgården att lägga i varmkomposten. Gröna Johanna och många andra komposter med den mår som bäst av  1/3 trädgårdsavfall och 2/3 matavfall. Under vintermånaderna får vi ibland svårt att hålla balansen i varmkomposten. Det gör oftast inte så mycket då många av oss även slänger kolrikt material som hushållsrullar, äggkartong, hushållspapper etc i komposten…

Vad gör vi med all skörd?

Skördefest Nu är det verkligen hög tid för skörd! Det prunkar fortfarande i många växthus, land och rabatter och någon sa till mig att det  meteorologiskt sätt fortfarande räknas som sommar. Det förklarar varför våra rabarber har fått nytt liv, luktärtorna är i full blom och växthuset svämmar över. Det är en fröjd och kika in på Instagram och se allas fina inlägg med olika skördar. Men hinner vi verkligen äta upp allt? I alla…

Höstsådd

Ladda för höstsådd Många grönsaker är köld och frosttåliga och passar ypperligt för höstsådd. På så vis ligger de och gottar sig i jorden och kan börja gro direkt när vårsolen sakta tinar upp jorden och du kan du njuta av egenodlat flera veckor tidigare än vanligt. Ett tips är att så fröer från ”tidiga” grönsakssorter. Fyll på med näring i den odlade jorden I och med att vi troligtvis redan odlat i landen och…

Städa med bakterier

Snart kan du hitta biologiska rengöringsmedel fulla med goda bakteriekulturer hos Gröna Johanna. Överallt omkring oss och på oss lever mängder med olika bakterier och mikroorganismer. Endast ett fåtal bakterier orsakar sjukdomar och de allra flest är av god art som är absolut nödvändiga för att vi ska kunna leva. Kemikalier stör en stor del av de naturliga bakteriekulturerna runt omkring oss och är dessutom oftast inte bra för miljön. Numera finns en uppsjö av biologiska…

Bästa starten för din kompost

Ge din kompost bästa möjliga start Vi får många frågor om hur du på bästa sätt startar din kompost. Det är klart man vill göra rätt, rätt proportioner mellan trädgårdsavfall och matavfall, Det är egentligen inte så krångligt och blodigt med exakt rätt andel av olika avfall etc men i detta inlägg förklarar jag lite mer ingående hur du gör och varför. Gröna Johanna är en av de få gnagarsäkra komposterna på marknaden. Det handlar…

Töm komposten på näringsrik mull

Nu på vår och försommarkanten vill vi ju gärna ta del av den fina mullen som producerats under året. Ett tips är att låtar vår/sommarvärmen sätta en extra skjuts på komposten innan vi tömmer den. Det vill säga att vi märkbart ska se att det börjar gå snabbare i komposten och att materialet sjunker undan, då är processen i bättre gång när vi blandat ut komposten med vanlig jord. Det är inte så noga att…

Vinterkompostering

Håll liv i komposten under kyligare tider      Just nu knäpper kylan till även nere i sydligare delar av Sverige och för att lyckas med sin vinterkompostering  krävs lite extra engagemang. Vintervädret är härligt på många sätt och utmanande på andra. Varmkomposten får kämpa lite extra och behöver framför allt lite extra kärlek under längre kalla perioder med minusgrader. Det enklaste tipset om du har snö där du bor är att skotta upp en…

Odla champinjoner i tvättstugan

Svampsäsongen fortsätter i tvättstugan Nu var det ett tag sedan vi hittade det gula guldet i skogen men vad gör det när vi snart kan skörda skogschampinjoner i tvättstugan. Vi har alltså börjat odla champinjoner hemma.  Jag googlat och sökt med ljus och lykta efter vad jag skulle behöva för att göra min alldeles egna svampkompost och skörd. För en novis läte det lite krångligt så jag kom fram till att jag testar en färdigpreppad låda…

Odla hela vintern med hydroponisk odling

Hydroponisk odling – nu grönskar det Jag tycker alltid det känns lite extra sorgset när det är dags att plocka undan och röja i trädgården inför vintern. Att plocka undan trädgårdsvektygen, tömma krukor som kan gå sönder innan frosten, ställa in trädgårdsmöblerna. Hur mycket jag än älskar vintern så kliar det i fingrarna efter att få jord under naglarna. Därför har jag nu införskaffat mig en odlingsstation med värmelampa för hydroponisk odling, d v s…

Lökdags

Även om hösten har tagit ett kliv in över tröskeln finns det massor med härligt trädgårdsarbete kvar att göra. Vi har precis flyttat till ett nytt hus och har bara avvaktat hela sommaren för att se vad för spännande saker som poppar upp här och var. Det märks att det bott människor med stort intresse för trädgård i vårt hus. Vi har fått njuta av stockrosor, Rudibeckia, rosor av olika slag, massor med rabarber, krusbär,…

Nytt liv i vår gröna blogg

När hösten knackar på dörren passar vi på att återuppliva vår gröna blogg. I vår gröna blogg kommer du kunna fylla på sinnet med sköna gröna bilder och inlägg hela vinter igenom. Här inne spelar det ingen roll om snön ligger djup, vi kommer skriva om sommarens odling, trädgårdsdesign, komposttips både för varma sommardagar och kyliga vinterperioder och massa annat gott. Har du tips på ett ämne du vill att vi undersöker och skriver lite…

Tips för billig ordning i trädgården

Har du också dina trädgårdsverktyg lite här och var? Här kommer ett billligt tips för att skapa snygg ordning bland dina redskap. Jag är löjligt förtjust i att återanvända saker och just lastpallar är sådant som många företag t o m betalar för att bli av med. Ibland krävs det lite färg och ibland är de fina bara som de är. En lastpall, några krokar eller spikar och var sak får sin plats, lycka till!

Inspiration för årets grönsaksland

Vi befinner oss just nu på årets första trädgårdsmässa i Malmö. B känns det på riktigt som att våren är här trots kallt och grått väder. Här fullständigt exploderar det av kreativitet, odlingsglädje och sug efter att få sätta fingrarna i jorden. Detta lilla häftiga grönsaksland gjorde intryck på mig, hitta någon gammal däckverkstad som vill bli av med lite däck så är du hemma. Lycka till!

Dags för årets första trädgårdsmässa i Malmö

Äntligen startar våren på Gröna Johanna! Nästa vecka är det dags för årets första mässa och vi åker söderut till Malmö för mässan Vår Trädgård. 3 – 6 mars hittar ni oss i monter G:90. Varmt välkomna för att ta del av fina mässerbjudanden, delta i vår stora komposteringsfrågesport med finfina priser och passa på att fråga oss om de bästa komposteringstipsen. Vi ser fram emot att träffa dig!  

Kicka igång komposten

Nu kan det vara dags att kickstarta komposten. Här nere på västkusten kändes det i dagarna som att våren var på gång. Solen värmde och fåglarna kvittrade t o m. På de ställen i Sverige som gått upp på plusgrader kan det fortfarande vara lite segt i komposten efter köldknäppen. Ett tips är att försiktigt hälla i några litet kokande vatten i komposten för att få eventuell tjäle att släppa men också för att kickstarta…

Nya rön i ekologidebatten

Lästen igår en artikel som motsätter sig det mesta av det vi hör kring ekologiska varor, odling och uppfödning. Hur ska man som konsument över huvudtaget kunna förhålla sig till alla nya rön? Jag upplever att även de som är intresserade och något sånär insatta har svårt att kunna dra en rättans linje och förhålla sig till den. Jag försöker resonera såhär, många bäckar små och handla med lite sunt förnuft. Ensam kan man kan inte förändra…

Tips för komposten under vintern

Nu är äntligen vintern här med kyla och snö. Men hur ska det då gå med komposten och hur tar vi hand om den så att den inte fryser? A och O i kompostprocesen är de tre elementen vatten, luft och syre. En välmående komposteringsprocess får dessa tre och alstrar då värme som i sin tur håller komposten från att frysa. Det innebär att ingen isolering i världen klarar att hålla en kompost från att frysa…

Öppettider under jul

Webbutiken är öppen dygnet runt och du kan alltid hitta tips och råd gällande din kompostering i kompostskolan. Du når oss via telefon vardagar mellan 9.00-16.30. Under julhelgen och nyårsafton når du oss inte via telefon men gärna via mail. Har du en brådskande fråga, skicka oss ett mail på info@gronajohanna.se. Vi på Gröna Johanna önskar er en riktigt god jul & ett gott nytt år!    

Medvetet och supersmarrigt julgodis

Här kommer ett tips på supersmarriga julkulor som är tär något mindre på både miljö och våra djur. Utmaningen att baka veganskt julgodis till nästa helg är igång och igår bakades ytterligare två tillskott! Jag är varken vegetarian eller vegan men tycker det är kul med nya tillvägagångssätt och tankebanor. När det dessutom blir lika gott, om inte godare, och dessutom mycket mer näringsrikt är jag den första att testa.  Jag är ett stort fan av sötsaker i alla…

Fortfarande tid att starta komposten innan vintern

Många tror att det är på sommaren man ska starta sin varmkompost. Det är dock inte fel men det går också lika bra att starta den före, senare eller så som nu. Då vintern fortfarande är så mild på många ställen i Sverige går det alldeles utmärkt att starta sin kompost nu och kanske t o m få fin mull till sensommaren. För bästa start av komposten fyller du botten med lite grövre trädgårdsmaterial, såsom…

Äntligen finns det lite ekollon på marken

  När vi slutligen kom hem efter semestern hade vår lilla ekplanta gått en torr död till mötes. Som jag väntat på att ekollonen ska börja droppa ner så att jag skulle få börja om. Så igår hittade jag äntligen ett helt gäng i slottskogen i Göteborg. De ligger nu tryckt nedbäddade som på bilden ifrån förra hösten, bland fuktigt papper för att efterlikna naturens blöta lov. Nu är det bara att vänta på att det…

Skolelever komposterar med Gröna Johanna

Så äntligen får vi lov att presentera Gröna Johannas samarbete med Montessoriskolan Casa i Göteborg. Under ca ett år kommer vi att få följa hemkunskapslärare Miriam Dahlén och eleverna i deras arbete med återvinning, kompostering och odling. Vi kommer att följa eleverna i deras komposterande ifrån köket, genom soptunnan, ner i komposten, ut i landet ända fram till det är dags för skörd. I fredags besökte jag årkurs 5 för att prata om just kompostering,…

Gröna Johanna på Instagram

Ni har väl inte missat att Gröna Johanna nu också finns på Instagram, @grona.johanna. Här kan du få mängder med härligt bildskön inspiration inför både kompostering, odling, mat och trädgård. Du hittar @grona.johanna här. Vi ses på Instagram!

Skördetider & svartvinsbärssylt

  Äntligen var bären riktigt mörka och mogna och redo för att bli sylt. En del fick frysas in färska för att kunna plockas fram i vinter och göra svartvinsbärspaj. Till sylten använde jag; 2 L bär (rensade) 0.5 L vatten 1,5 L strösocker Koka bären med vattnet i ca 15 minuter. Var med och sila bort summet emellanåt. Tillsätt därefter i sockret och låt koka några minuter. Häll upp den kokheta sylten i glasburkar och förslut…

Fläderblomssaft

  Vad passar inte bättre än varm sommardag än ett glas med kall hemmagjord flädersaft. Vi har satt hela tre laddningar och ska sila första idag. Det är ju också toppen att den går att frysa in och ta fram närhelst suget faller på. Det är heller inte direkt svårt att se skillnad på den falska och ”riktiga” flädern. Den riktiga flädern nedan har platta blomklasar medan den falska mycket buskigaste blomklasar. Hittar du blommor som ser platta…

Gröna Johanna i Göteborgs Posten

För ett litet tag sedan var Gröna Johanna med i en stor övergripande artikel om kompostering. Ett väldigt bra artikel som listar alla alternativ för kompostering och vi hamnade som nummer ett! Tryck på länken för att läsa lite mer. Till artikeln.

Dags att plantera om tomaterna

   Som de vuxit de små fröerna och det är dags för mer plats att gro sig stora och fina på. Till min användning har jag endast haft lite tomatfröer och vanlig hederlig blomjord. Man tager vad man haver helt enkelt!

Smart och enkel tomatodling inomhus

I helgen besökte vi vänner som lever på relativt liten yta men som har mängder med kreativa och snygga lösningar i sitt hem. Bland annat har de en liten tomatplantsodling i ett av de soliga fönstren som är snygg och samtidigt enkel och prisvärd. Den enda du behöver är en frigolitlåda med lock (tät i botten) vatten, en påse såjord, två tomatplantor samt säckväv av valfritt slag. Fyll frigolitlådan med vatten och gör två hål i…

Rolig, billig och funktionell koja i trädgårdslandet

Som jag älskade kojor när jag var liten! Idag har vi väldig varierande storlek på våra trädgårdar och har man både barn och vill odla och greja i trädgården kommer här ett fantastiskt projekt. Gro din egen tippee, funkar utmärkt både som koja och som en del av trädgårdslandet. Det du behöver är bambupinnar eller dylikt för att göra själva stommen till tippeen, hönsnät eller bara tålig tråd. Det är en fördel att köra ner pinnarna…

Påskpyntsinspiration

Påsen kommer tidigt i år även om det just nu känns som om det redan är vår. Varför inte påbörja påskpyntningen redan nu och göra små påskäggsodlingar. Fint att duka och dekorera med! Läs även andra bloggares åsikter om Trädgård, Odla, Inredning, Växter, Påskpynt, Inspiration

Vårtecken

Idag stormar det snöblandade regnet ner från himlen och gårdagens värmande vårsol känns långt borta. Men trots dagens ruskväder anas våren på många ställen runt om i landet.   Snart är det dags för Gröna Johannas mässrunda och vi startar med Nordiska Trädgårdar på Älvsjömässan i Stockholm 26-29 mars. Vi hoppas att se er där!

Odla ekplanta – del 4

Äntligen lite grönska i höstmörkret! När den ena höststormen avlöser den andra och blåser bort alla trädens löv har vår lilla ekplanta äntligen börjat visa lite livsvilja och börjat spira. Den växer så det knakar dagligen.

Odla ekplanta – del 3

Nu är det dags för oss att äntligen ta upp de små ekollonen och sätta i vatten. På bilden ser ni en ekollonvas ifrån Svenskt Tenn men det gå också bra med en mindre flaska eller dylikt. Man kan också spetsa ekollonet med två tandpetare om du vill sätta den i en större öppning. Det viktiga är att den utslagna roten får komma i vatten. Lycka till!

Odla ekplanta – del 2

En vecka har gått och mina små ekollon har fått ligga och gotta sig i en skål med blött papper. Skålen har stått i fönstret och jag har haft blött papper både under och över ekollonen. I onsdags fyllde jag på med lite mer vatten då det torkat upp lite. Tanken är att pappret ska efterlikna blöta löv. Redan igår hade en liten grodd letat sig ur det ena ekollonet. Jag låter dom ligga i…

Odla ekplanta – följetong

  Nu när hösten närmar sig med stormsteg och man ändå vill pyssla och påta lite med trädgårdsgrejor finns en sak att göra som faktiskt endast går att sätta igång just under hösten, gro ekplanta från ekollon. Det är bra att ta ekollonen när de är lite bruna och hålla dem fuktiga tills de slår rot. Man kan lägga dom i blött papper, i en vattenskål eller under blöta löv på verandan. När de sedan…

Ge dina trädgårdverktyg lite kärlek

  Ännu har vi mycket tid att påta i trädgården och njuta av grönskan men hösten närmar sig med sina härliga färger och friska luft. Våra trädgårdsverktyg har fått arbeta hårt under säsongen och vad passar inte bättre än att nu på höstkanten ge dom lite extra kärlek. Tröga sekatörer mår utmärkt av att smörjas med antingen lite 5-56 eller bara vanlig matolja. 5-56 både rengör och smörjer, något bättre än matoljan. Linolja oxiderar snabbt och…

Sverige är världsledande på återvinning

Sverige är idag världsledande på återvinning och återvinner idag ca 99 % av vår hushållsavfall enligt Huffington Post. Vi är t o m så effektiva att vi importerar avfall ifrån andra länder och gör om det till energi. Det är något att vara stolta över! Klicka på bilden för att komma till artikeln och filmen som berättar hur långt Sverige har kommit inom återvinning.

Palla att vara kreativ

På jobbet har vi enorma mängder av engångspallar som vi har svårt att bli av med. Tanken slog mig då att se vad man kunde hitta på för skoj med dessa åbäken som bara står och tar plats och möjligheterna är oändliga. Kojor, bord, gungor, krukor, hyllsystem etc. Måla dom i en härlig färg, såga till , stapla dom eller bara plantera i dom som dom är.

Grill eller planteringsbord?

Hur tröttsamt är det inte när halva jordpåsen hamnar utanför krukan och behöver sopas upp eller helt enkelt går till spillo. Detta var något av det smartaste jag sett på länge. Ett halvt oljefat, gammal grill, trälåda eller annat kan enkelt fungera som behållare och gamla grillgaller har de flesta hemma men de går också att köpa för en billig peng. Det blir också ett bra ställe att mixa runt jorden om du ska blanda ut den med…

Växter och deras kompisar

Plantor och växter har liksom människor kompisar i landet och rabatten. Somliga växter trivs bra med varandra och fyller faktiskt en funktion i varandras närhet. Man menar att rosor och tomater gror bättre om de har ringblommor i närheten, att petunior skyddar bönor från skalbaggar medan oregano jagar bort som ifrån gurka. Gräslök ska göra morötter sötare och basilika ger tomater en kraftigare smak, inte bara i en insalata caprese

Ordning och reda i kryddträdgården

Här kommer ett minitips på hur du med enkla medel skapar ordning och reda  i landet. Ibland kan det vara svårt att komma ihåg vad som sattes var och vad som ska lukta hur etc. Det kan vara lätta att blanda ihop de olika örterna, men håll tillgoda med detta lilla tips.  

Jordgubben

Snart är det midsommar och jordgubbens allra största högtid. Vad många inte vet är att det går strålande att odla jordgubbar även i kruka. De ska sättas tidig vår, så snart risken för frost är över och stå så att de kan få så mycket solljus som möjligt. Jordgubbsplantorna ger bär ca 3 år så var inte rädd för att övervintra denna lilla godsak. Har du inga egna plantor men ändå vill plocka inför midsommar…

Snart dags att skörda

Om ett litet tag är det dags att börja skörda de grönsaker vi satt. Här kommer en liten käck idé till en skördningskorg i vilken du enkelt skölja dina grönsaker. Hönsnät finns att köpa på närmsta bygghandel. Sedan behöver du häftpistol, hammare, småspik och lite virke som du sågar i de mått du vill ha. Du kan också be dom på byggavdelningen att hjälpa dig såga till delarna. Ett bra DIY projekt för sommarkvällen. Lycka…

Planteringskreativitet

Hur fint och smart är inte det här! Gamla fönster finns i mängder att köpa på loppisar runt om i landet och likaså pallkragar. Vips har man byggt ett eget litet växthus!

Sniglar – what to do?

Nu har vi varit nere i Margretetorp på Trädgårdsmässa och fått mängder med tips för de små äckliga sniglarna som trivs så bra i våra trädgårdar och land. Det finns otaliga tips och trix med varierande resultat i trädgården och påverkan på plånboken. Något som vi har förstått är värt att testa utan att egentligen behöva lägga ut några pengar är att krossa äggskal och lägga i en fin ring runt plantorna. Sniglarna ska tydligen inte tycka om…

Vad kan man kompostera egentligen?

  –  Det mesta! Drygt 50% av våra hushållssopor är komposterbara. Procentsatsen varierar i olika källor och beror naturligtvis på vad man räknar in i våra hushållssopor, men faktum kvarstår –  vi slänger en väldigt massa avfall som egentligen hade kunnat komposteras och  återgå till naturen. ”Från jord är det kommet och till jord ska det åter bli”. Detta uttryck förklarar ganska väl grunden för vad som kan åka ner i din tunna och inte. Idag…

Små återvunna växthus

Vad känns inte bättre än att återvinna och samtidigt göra nytta av använda saker? Och vem trodde att en PET-flaska kunde bli lite dekorativ? Gör ett litet växthus av en gammal ramlösaflaska! Detta fantastiska knep gör att du aldrig behöver prassla med gladpack på krukorna igen.

Billig och kreativ trädgårdsinspiration

  En EU-pall kostar inte många kronor och det finns mängder med andra pall som fabriker och andra företag betalar för att bli av med. Detta kreativa lilla hus kan fungera fint som byggbas för en lekstuga, klätterställning för murgröna och andra klättrande växter, förvaring för trädgårdsredskap eller helt enkelt fungera finfint rätt upp och ner som det är.

Såhär i planteringstider

Vad är inte mer irriterande än jord som strös runt från botten på krukan när man ska lyfta iväg för att vattna eller annat? Här kommer jordens bästa tips för att undvika detta! Ta ett kaffefilter och klipp till det i lagom storlek för krukbotten. Placera längst ner i krukan och full på med jord. Hur bra som helst!

Rum & Trädgård på Kistamässan 24-27 april

Nästa vecka besöker vi Kistamässan för Rum & Trädgård 2014. I vår monter kan du delta Gröna Johannas komposteringsfrågesport med finfina priser, ställa omöjliga komposteringsfrågor, inhandla Gröna Johanna och våra nya komposterings- och trädgårdsverktyg till otroliga mässpriser! Välkomna!

Odla i äggskal – både naturligt och näringsrikt

Härom dagen sprang vi på ett riktigt dekorativt och miljövänligt tips på att så fröer såsom gräslök, basilika eller annat. Att så fröer i äggskal ger både jorden näring och du slipper greja med att ta ut jorden ur krukorna för att plantera om när fröerna har vuxit till sig. Det räcker att knäcka till skalen och sedan sätta ner hela paketet i ny kruka eller där du vill ha dom. Sätter man dom idag…

Gröna Johanna i Portugal

Nu är vår första portugisiska Gröna Johanna monterad och klar!

Vårtömning av Gröna Johanna

  Äntligen är våren här på riktigt! I de mer södra delarna av Sverige kan det nu vara dags att tömma våra Johannor på den jord som är färdigkomposterad. Jorden som blivit till är oerhört näringsrik och fungerar bättre än vilken annan konstgjord näring som helst. Bäst av allt är att den också är helt naturlig och är så näringsrik att den mår bra av att blandas ut eller få ligga och ”bränna av” innan den åker ner i…

Annorlunda odlingsstruktur

Häftig idé för att odla och återvinna på samma gång, genom att använda gamla rännor, stuprännor och annat du kommer över. Att hänga upp dem på ramar i luften resulterar i en häftig miljö så fort det börjar växa ordentligt. Se bara till att dränera rännorna.

Odla utan trädgård

Skapa din egna kryddträdgård inomhus. Timjan och oregano är bra kryddor för detta projekt och även rosmarin går bra. Ett tips är att krossa några lekakulor att ha i botten på burken då rosmarin gillar luftigare jord. Se till att burkarna går att ta ur hållarna och att de är dränerade. Flera kryddor trivs bra i relativt torr jord men behöver självklart vatten då och då. Då burkarna är ganska små kan det också vara…

Tips för att gro rosor från buske

  Här kommer ett helt galet tips vi hittade härom dagen. För alla oss som älskar våra rosenbuskar, jag specifikt våra vildrosor, och som vill ha fler och fler kommer här ett tips helt klart värt att pröva. Det enda som krävs är en välmående rosenbuske, ett bra ställe i trädgården och hör och häpna… några små potatisar! Potatisen håller stjälken lagom fuktig och stabil samt ser till att inte stjälken får för mycket syre då…

Basilikatävlingen tar fart

På bara några dagar dök de små basilikaskotten fram. Vi ställde krukorna i västerläge, lade lite gladpack över och såg till att jorden var lagom fuktig hela tiden. Säkerligen har helgens fina väder gjort titt i processen. Släng nu ner några frön i en kruka och få en alldeles egenodlad basilika!

Klurigt och billigt växthus

Alla har vi inte en trädgård stor nog att bygga växthus i. Här finns ett både billigt och snart sätt att få dina fröer att frodas i växthusklimat i fönstret, på balkongen eller till och med på farstutrappan. Det enda som krävs är ett solläge och några grader varmare!

Våren kickstartar

Äntligen får vi njuta av lite sol, ljus och småknoppar som brister. En stund kvar är det tills träden står i full prakt men att våren har kommit till Göteborg tackar och bockar vi för. Nu kan vi njuta av krokus och snödroppas som, faktiskt sedan några veckor, kämpat sig upp i trädgårdarna. Härligt!    

Besprutade fulbananer

En otroligt härlig och ärlig skylt som faktiskt talar om för konsumenten vad det är vi köper. Mer sådant här i handeln så vi konsumenten får en ärlig chans att handla bra mat utan att behöva göra ett gediget detektivarbete innan varje storhandling. Adam som driver Coopbutiken i Genarp fick besked att det inte fanns varken ekologiska eller kravmärkta bananer att köpa in. Han valde då att köpa in fulvarianten och gjorde det tydligt för kunden…

Det är inte bara mat som kan vara ekologisk

  Igår hamnade jag framför SVT på kvällskvisten om bara måste rekommendera ett avsnitt av Husdrömmar. Gårdagens avsnitt handlade om ett par som flyttade från Skellefteå till Österlen för att bygga ett ekologiskt hus. Allt i från avlopp och solpaneler till ekologisk linoljefärg och inredning. Idén är ju superspännande. Säkert är det enormt kostsamt och tidskrävande men programmet gav mycket inspiration och idéer kring vad man skulle kunna hitta på för skoj både funktionellt och rent inredningsmässigt. Dessutom var ju allt…

Komposten – en fröjd för ögat

  Själva kompostbehållaren kanske inte är den vackraste synen men Lena Koller har verkligen lyckas fånga skönheten i kompostens innehåll. Ruttnande äpplen, gamla krukväxter och frostiga gamla löv får nytt liv och är rent av vackra att titta på. Även om vår kompost aldrig är just så här vacker då vi blandar runt så fort vi kastar i något nytt så är det ända en ganska häftig syn med många färger och nyanser. Hur ser din…

Trolskt februariväder

Stadsnära odling uppfyller odlardrömmen hos stadsbor

En rysligt grå dag som idag behöver vi alla fylla på med lite färg och längtan efter ljus och värme! Så här ser det numera ut på Skansbergets södra sida på sommarhalvåret. Göteborgsstads projekt Stadsnära Odling ger stadsborna möjlighet att uppfylla sin odlardröm utan att behöva flytta ut ifrån stan eller arrendera kolonilotter. Just på Skansberget trängs bäddarna i urban miljö med graffitimålningar, grillande soldyrkare  och hundägare. En häftig blandning och känsla. Odlingsbäddarna finns på många ställen runt…

Gröna Johannas Blogg

Välkomna! Vi flyttar in Gröna Johanns blogg där den hör hemma. Här kommer ni inte bara att kunna läsa om kompostering utan allt som hör miljömedvetenhet och trädgårdsinspiration till. Håll till godo!

[instashow source=”@grona.johanna” columns=”2″ rows=”7″ direction=”vertical” effect=”fade” lang=”sv” color_gallery_overlay=”rgb(29, 108, 53)” color_gallery_arrows=”rgb(239, 129, 0)” color_gallery_arrows_hover=”rgb(241, 173, 11)” color_popup_overlay=”rgba(29, 108, 53, 0.9)” color_popup_bg=”rgb(255, 252, 235)” color_popup_username=”rgb(239, 129, 0)” color_popup_username_hover=”rgb(241, 173, 11)” color_popup_instagram_link=”rgb(239, 129, 0)” color_popup_instagram_link_hover=”rgb(241, 173, 11)” color_popup_counters=”rgb(44, 24, 0)” color_popup_anchor=”rgb(239, 129, 0)” color_popup_anchor_hover=”rgb(241, 173, 11)” color_popup_text=”rgb(44, 24, 0)” color_popup_controls=”rgb(203, 140, 67)” color_popup_mobile_controls=”rgb(203, 140, 67)”]