Vad kan man kompostera egentligen? 14 maj, 2014 – Markerat som: -

 

bild

–  Det mesta!

Drygt 50% av våra hushållssopor är komposterbara. Procentsatsen varierar i olika källor och beror naturligtvis på vad man räknar in i våra hushållssopor, men faktum kvarstår –  vi slänger en väldigt massa avfall som egentligen hade kunnat komposteras och  återgå till naturen. ”Från jord är det kommet och till jord ska det åter bli”. Detta uttryck förklarar ganska väl grunden för vad som kan åka ner i din tunna och inte. Idag processas och besprutas våra livsmedel ganska ordentligt vilket också är en aspekt att ta i beaktning.

Beroende på vilken typ av kompost du har kan du kompostera olika typer av avfall. I detta inlägg riktar vi in oss på förslutna varmkomposter för att kunna dyka rakt in i matavfallens och kompostens ganska logiska värld.

Exempel på hushållsavfall som kan slängas i en försluten varmkompost:
Frukt, grönsaker, mejeriprodukter, kött, fiskrens, räkskal, äggskal, bröd, kaffesump och filter, te och tepåsar, hushållspapper, oblekta servetter, äggkartonger, aska etc.

Exempel på trädgårdsavfall som kan slängas i en försluten varmkompost:
Krukväxter, vissna blommor, ogräs, gräsklipp, löv, blast, små kvistar och ris, torkad tång och sjögräs, jord etc.

 

A och O är att lufta och röra om i komposten regelbundet. Varje gång den matas ska den luftas runt ca 15 cm ner i i materialet, nytt material som ska ruttna ska täckas av gammalt redan ruttnat material för att förhindra lukt och hålla processen igång.

Vill du läsa mer kan du ladda ner Gröna Johannas lilla gröna handbok här.