Vad gör vi med all skörd? 20 september, 2018 – Markerat som: -, Mat, Odling

Skördefest

Nu är det verkligen hög tid för skörd! Det prunkar fortfarande i många växthus, land och rabatter och någon sa till mig att det  meteorologiskt sätt fortfarande räknas som sommar. Det förklarar varför våra rabarber har fått nytt liv, luktärtorna är i full blom och växthuset svämmar över. Det är en fröjd och kika in på Instagram och se allas fina inlägg med olika skördar.

Men hinner vi verkligen äta upp allt? I alla fall inte i vår familj. I år har jag verkligen fått satsa på att sylta, safta, mosa och lägga in, men t o m det har vi svårt att hinna med. Grannar har varit välförsörjda och vår frys fullkomligen svämmar över med bär, rabarber, tomatsås och annat som är frysbart. Det får helt enkelt inte plats med en pryl till och i ärlighetens namn, hur mycket äpplemos och sylt kan man äta? I år har jag därför gett mig dän på att hitta nya roliga saker att göra av all fin skörd. Hemma är de torkade päron och äppleringarna stora favoriter och funkar perfekt både som mellanmålssnacks och godis. Själv är jag mest förtjust i päronen för dom behöver jag inte ens kärna ur innan de åker in i ugnen.

Jag har gett mig i kast att göra torkade fruktband av kokade päron med några svartavinbär för färg och lite smak. Dock gjorde jag satsen för tunn på plåten så det blev väldans gott crunch istället. För första gången testade jag att göra egen äpplemust, fick t o m destillerat den i ugnen så hållbarheten bli längre.

Vi har odlat gurka, ingen västeråsvariant utan vanlig slanggurka, och fått en enorm skörd. Hittade inte ett enda recept på smörgåsgurka på ”vanlig” gurka men testade ändå att lägga in. Gör gott blev resultatet. Här hittar du ett recept på svartvinbärssylt t ex. Det enda jag inte hittat på något skoj att göra något av är zucchini. Jag tror nog jag mest odlar det för att de är roligt med mycket avkastning men jag tycker egentligen inte det är vidare gott. Så nästa år blir det endast en planta har jag lovat mig själv.

 

Här följer några små tillvägagångssätt och recept:

Torkade äpple/päronringar – lätt och sköter sig själv i ugnen

Sätt ugnen på 75 grader. Kärna eventuellt ur äpplena, det behöver du inte göra med päronen. Skiva i så tunna skivor som möjligt, jag använder bara kniv men mandolin är ju helt klart att föredra. Placera ut skivorna på ugnsgallret och in i ugnen. Det tar ca 3-4 timmar men det beror p hur torra du vill ha dom . Ju torrare ju längre hållbarhet.

Inlagd smörgåsgurka – vanlig slanggurka

Rengör de burkar du tänkt använda noga, riktigt tätslutande lock är att föredra. Skiva så mycket gurka du behöver för att fylla de burkar du tänkt använda. Ju tjockare skivor ju krispigare smörgåsgurka. Varva gurkskivor med gula senapsfrön och eventuellt dillkronor. Allt ska ligga kompakt och hela vägen upp till kanten på burken.

Gör en lag av ättiksprit, salt, socker och vatten. Fördelningen på lagen ser ut ungefär så här: 2,5 dl ättiksprit, 4,5 dl vatten, 0,75 dl salt och 4,5 dl socker. Du kan antingen koka upp lagen och låt den svalna inna du slår över den i burkarna eller kallröra den tills salt och socker löst upp sig.
Placera burkarna svalt och mörkt för längre hållbarhet.

Äppelmust – med hjälp av råsaftscentrifug

Jag använde en helt papperskasse med äpplen vilket blev ca 2 L must till slut. Rengör flaskorna och tvätta polen noga, skär bort alla bruna partier. Dela äpplen i lagom stora bitar som passar till ditt saftdon. Safta. Det kommer att bli mängder med skum och därför ska vi sila musten. Jag använde en gammal linnehandduk som jag till slut vek dubbel. Sila musten så många gånger du önskar.

Min must blev till slut inte klarare och då ansåg jag mig färdig. Slå upp musten i flaskorna. Önskar du längre hållbarhet behöver du pastörisera musten. Det innebär att hetta upp flaska och dryck till 78 grader i minst 30-40 min. För detta behöver du en termometer för att kolla temperaturen i flaskorna. Locket på flaskan ska vara öppet under upphettningen.

Vad gör du för skoj av din skörd? Alla tips och trix är välkomna!