Töm komposten på näringsrik mull 23 maj, 2018 – Markerat som: -, Kompostering, Odling, Trädgård
Nu på vår och försommarkanten vill vi ju gärna ta del av den fina mullen som producerats under året. Ett tips är att låtar vår/sommarvärmen sätta en extra skjuts på komposten innan vi tömmer den. Det vill säga att vi märkbart ska se att det börjar gå snabbare i komposten och att materialet sjunker undan, då är processen i bättre gång när vi blandat ut komposten med vanlig jord. Det är inte så noga att allt ska vara helt färsigkomposterat, jord kommer det att bli när du blandat ut det med vanlig jord. Det viktiga är ju dock att täcka allt som inte är helt färdigförmultnat med annan jord, ett så kallat jordlock, detta för att inte gnagare eller andra djur ska få nys om det goda som ligger nedgrävt i trädgården.
”Efterkompostering” & ”Bränna av”
Mullen du får ut ifrån din kompost är enormt kraftig och näringsrik. Den är så näringsrik att den antingen behöver blandas ut eller ”brännas av”. Använder du mullen i krukor eller odlingslådor bör du blanda ut den 20/80, alltså 20 % mull och 80 % annan jord. Ska du strö den rakt i rabatt och land blandas den ju ut naturligt.
Många vill låta sin varmkompost mogna, bränna av eller efterkompostera. Ju mer den får mogna desto mer bryts näring ner. Den näring som inte försvinner blir lättillgängligare för växter och rötter. Vill du plantera rakt ner i endast mull bör den fått mogna ordentligt innan plantering sker. I en Gröna Johanna är inte efterkompostering ett måste utan du hämtar endast ut den mängd som är tillräckligt färdigt för ditt ändamål. Som skrivet ovan behöver inte allt var helt nerbrutet utan det kommer bli till jord när det blandas ut med jord.
Kompostmull är ett strålande sätt återanvända ditt matavfall att använda den för att renovera upp använd eller redan odlad jord. Du luckrar bara upp jorden i pallkragar, rabatter eller trädgårdsland och blandar ut med din mull så har du skapat dig ny jord av hög kvalitet att odla och plantera i. Ett eget litet kretslopp helt enkelt och du slipper köpa dyr näring och jord i affären.
Kompostmullen i botten på Gröna Johannan kan vara ganska kompakt så du använder med fördel Gröna Johannas tömningsräfsa eller en mindre spade att gräva ur den med. När du tagit ut den mängd du önskar får du oftast trycka ner det övre lagret med luftningsstaven för at skapa ny plats överst i komposten. På detta vis avslutar vi aldrig förmultningsprocessen utan håller den aktiv och ständigt igång. Var noga med att göra rent runt öppningarna med en borste och se till att luckorna skruvas på ordentligt så inga gnagare tar sig friheter.
Lycka till med din mull i sommar!