Sniglar – what to do? 18 maj, 2014 – Markerat som: -

bild

Nu har vi varit nere i Margretetorp på Trädgårdsmässa och fått mängder med tips för de små äckliga sniglarna som trivs så bra i våra trädgårdar och land. Det finns otaliga tips och trix med varierande resultat i trädgården och påverkan på plånboken.

Något som vi har förstått är värt att testa utan att egentligen behöva lägga ut några pengar är att krossa äggskal och lägga i en fin ring runt plantorna. Sniglarna ska tydligen inte tycka om att klättra över detta och äggskalen är dessutom nyttiga för jorden. Dubbelt bra! Ull ska ha samma inverkan då det är svårt för sniglarna att krypa över den för att ta sig till växten. Även detta är ett ganska så ekonomiskt alternativ för att råda bot på de små sniglarna.

Sniglar ska dessutom tycka om öl säger dom. De känner lukten på 25 meter avstånd och dras till ölkällan där vi kan plocka iväg dom. Frågan är dock om man inte drar in fler sniglar i trädgården på detta vis.

Vidare finns det mängder med gifter att lägga ut  trädgården som inte ska ha någon annan verkan än på just sniglarna. Dessa fungerar effektivt tills dess att det regnar och vi behöver fylla på nytt. Behållare med detta finns i olika storlekar i olika prisklasser.

Något som vi kan rekommendera men som kostar en liten slant är koppartejp. Denna klistras eller häftas fast på kanten på krukor, såbäddar eller pallkragar. Då snigeln är lite blöt och slemmig uppstår en reaktion då den kommer i kontakt med tejpen och den får helt enkelt en liten stöt. Tester visar att av 100 sniglar så tar sig endast 2 stycken över, de allra största. Finns att köpa på Sneckenströms Ekohandel. De har även en produkt kallad snigelbaren som är en liten behållare med snigelgift. Detta gift sörplar de små sniglarna i sig för att sedan återvända ner i sin håla och dö. På detta vis slipper man också gå runt i trädgården och plocka upp sniglarna efteråt.

Lycka till!