Skolelever komposterar med Gröna Johanna 6 oktober, 2015 – Markerat som: Återvinning, Ekologi, Hushållsavfall, Inspiration, Kompostering

Komposterande skolungdomar

Så äntligen får vi lov att presentera Gröna Johannas samarbete med Montessoriskolan Casa i Göteborg. Under ca ett år kommer vi att få följa hemkunskapslärare Miriam Dahlén och eleverna i deras arbete med återvinning, kompostering och odling. Vi kommer att följa eleverna i deras komposterande ifrån köket, genom soptunnan, ner i komposten, ut i landet ända fram till det är dags för skörd.

I fredags besökte jag årkurs 5 för att prata om just kompostering, bananskal, hushållspapper, kaffesump och mycket mer. Det var ett energirikt gäng jag fick träffa, i full färd med att tillaga potatis och purjolökssoppa på egenodlad potatis när jag kom. På morgonen hade de med mycket engagemang och vilja varit och skördat sin potatis. När soppan puttrat färdig samlades vi runt bordet och pratade sopor av olika slag. Det slog mig att de verkligen har bra koll på vad som går att slänga i komposten och inte. Efter mycket skratt, tankar och idéer satte vi av ut i rabatten för att starta igång deras alldeles egna Gröna Johanna. Totalt orädda för lite skit under naglarna fyllde de botten i komposten med löv, jord, pinnar och lite annat trädgårdsmaterial för att sedan fylla på med det som blivit restmaterial ifrån tillagningen av soppan. På fredag ska de elever jag träffade lära den andra klassen i årskurs 5 om grunderna i kompostering, spännande. Efter att ha fått avnjuta den supersmarriga soppan åkte jag tillbaka till kontoret mätt, glad och förväntansfull över att får följa barnens år med Gröna Johanna, kompostering och odling.

 

Komposterande skolungdomar