Odla vitlök 22 november, 2018 – Markerat som: Odling, Trädgård

Hösten är den absolut bästa tiden att börja odla vitlök. Det går att sätta den även på våren men det innebär ofta en senare skörd. Vitlöken är en gröda som kräver två viloperioder och höstsådden gör att den kan börja rota sig innan kylan kommer och därefter gå in i sin första viloperiod. När våren sedan kommer och temperaturen går uppåt igen kommer vitlöken att börja gro. Den andra viloperioden kommer under sommaren när det är torrare . Det är under viloperiod nummer två vi skördar vitlöken, ungefär i augusti någon gång, såklart beroende på väder under säsongen.

 

Vitlöken gillar lucker och näringsrik jord. Du kan med fördel gödsla den ett par tre gånger under odlingsperioden. Som med de flesta lökar är det viktigt att jorden och odlingsplatsen är väldränerad och gärna solig. Är jorden blöt för länge finns risk att löken ruttnar. Här kan du läsa mer om kompost och mull, ett perfekt sätt att nära upp utmattad jord. Ta hand om mullen.

Så varje klyfta ca 5 cm djupt med spetsen uppåt. Ett plantavstånd om 5-10 cm och ett radavstånd på ca 30 cm är att föredra. Så inte vitlök i närheten av bön och baljväxter då vitlök hämmar deras utveckling.  Odlar du vitlök i pallkrage går det att sätta dom tätare.

Lycka till!