Odla inomhus i vinter – utan extra ljus 5 november, 2018 – Markerat som: Odling
Kliar det också i dina gröna fingrar när det inte växer så mycket i landen eller trädgården. Längtan efter att få äta egen skörd och se hur det spirar. Då finns det mängder med grödor att satsa på att odla inomhus under vintern. Självklart kan man lägga sin vinter och inomhusodling på olika nivåer men nedan följer några idéer som inte kräver större investering i lampor och annat, det återkommer vi till ett annat inlägg.
Grödor som funkar att odla utan extra ljus
Örter
Absolut enklaste skulle jag säga är örter. Lagar du mycket mat är det ju dessutom lyxigt att kunna knipsa av en kvist med färsk smaksättare. Några örter går att dra upp från frö redan nu, t ex basilika, och de flesta trivs faktiskt ganska gott på fönsterbrädan även under vintern. Exempel på kryddor som trivs inomhus i kruka är basilika, rosmarin, oregano, timjan, persilja och mynta.
Ärtskott
Ärtskott är också en busenkelt, billigt och en högavkastande liten gröda att odla inomhus på vintern. Torkade gula ärtor hittar du dessutom i nästan vilken matbutik som helst. Går att så i allt från dränerad kruka till på en bakplåt. Det finns många sätt att så ärtskott, jag har alltid bara lagt några cm jord i botten på en form, platt vas eller plåt, vattnat ganska rikligt så jorden är fuktig och sedan strött ut ärtor ganska tätt på jorden. Vill man an man trycka till ärtorna så de sjunker ner lite i den fuktiga jorden. Ställ så ljust som möjligt och vänta några dagar.
Vitlök
Vitlök är också en skojig gröda att odla inomhus under vintern, bäst trivs den i ett soligt fönster. Mest fördelaktigt är att vitlök för utsäde. Detta för att vitlök från affär kan bär på sjukdomar och virus som kan hamna i jorden du planterar samt att den ofta är hårt behandlad och inte funkar att gro. Enklast är att sätta en klyfta med platta sidan neråt i ca två cm ner i jorden. Vitlöken kommer inte gro några lökar under vintern men den kommer skjuta välsmakande blast. Skörda blasten allt eftersom tills löken inte orkar producera någon mer, då är det dags att rycka upp löken och sätta en ny.
Champinjoner
Det finns många återförsäljare på svamplådor att odla svamp i hemma och även guider på att göra sin egen av kompost och mycellin. Enklast är helt klart att köpa en färdigpreppad låda som ska stå relativt svalt och vattnas måttligt under hela tiden. Instruktioner följer alltid med vid köp. Jag provade själv förra året men glömde dessvärre bort den under en period. Den torkade då ut och kom aldrig riktigt tillbaka och vi fick endast några enstaka champinjoner. Kommer definitivt göra nytt försök i år.