Odla i äggskal – både naturligt och näringsrikt 11 april, 2014 – Markerat som: Ekologi, Odling

74b759be9767348b07ecc52bd4b2d6b3

Härom dagen sprang vi på ett riktigt dekorativt och miljövänligt tips på att så fröer såsom gräslök, basilika eller annat. Att så fröer i äggskal ger både jorden näring och du slipper greja med att ta ut jorden ur krukorna för att plantera om när fröerna har vuxit till sig. Det räcker att knäcka till skalen och sedan sätta ner hela paketet i ny kruka eller där du vill ha dom. Sätter man dom idag och låter dom stå riktigt soligt kan man kanske till och med dekorera påskbordet med dessa små fina och naturliga krukor.

Gör så här:

1. Knäck de antal ägg du behöver så högt upp mot toppen som möjligt. Gör en god omelett 🙂

2. Skölj försiktigt ur äggskalen med riktigt hett vatten.

3. Gör några små hål med en lite tjockare nål i botten på äggskalet.

4. Fyll skalen med jord, använd en tesked. Fukta jorden lätt, gärna med en spruta.

5. Strö ut de fröer du vill så och täck över med pytte lite jord till om de fröer du sår kräver detta, läs på fröpåsen. Fukta lite till.

6. Placera äggkartongen med dina små äggkrukor på ett riktigt soligt ställe. Vill du kan du även lägga över lite plastfolie till skotten börjat poppa upp.

7. När fröerna vuxit sig ur sin små äggskal och det är dags att planetar om dom räcker det att ta ett ägg i handen och knäcka till så att skalet krackelerar. Planetar därefter ner hela ägget i jorden. Voilá, Nu är dina fröer utplanterade och klara!