Nya rön i ekologidebatten 2 februari, 2016 – Markerat som: Ekologi, Mat, Odling

Lästen igår en artikel som motsätter sig det mesta av det vi hör kring ekologiska varor, odling och uppfödning. Hur ska man som konsument över huvudtaget kunna förhålla sig till alla nya rön? Jag upplever att även de som är intresserade och något sånär insatta har svårt att kunna dra en rättans linje och förhålla sig till den.

Jag försöker resonera såhär, många bäckar små och handla med lite sunt förnuft. Ensam kan man kan inte förändra världen men du kan dra ditt lilla strå. Det gör jag på följande sätt. Jag säger inte att detta är det rätta men för mig är innehåller det en logik som jag tror gör skillnad.

  1. Jag äter vegetariskt 1-2 dagar i veckan och när jag äter kött handlar jag faktisk närproducerat före ekologiskt. Vi har varit lite omständiga och beställer numera kött  ifrån tre ställen. Detta för att jag vill veta hur djuren haft det. Oavsett om du väljer ekologiskt eller närproducerat tror jag du gör ett medvetet val som i det långa loppet är bättre än massuppfödning av grisar som aldrig får se dagsljus. Det må vara dyrare med ekologisk eller frigående uppfödning och det pratas djurbajs med farliga utsläpp till höger och vänster. Äter vi mindre andel kött försvinner en del av detta problemet av sig självt och jag vill i alla fall hellre äta lyckligt kött 1 dag i veckan än miljövänligt men i min mening oetiskt kött 4 dagar i veckan.
  2. Jag försöker handla så säsongsbetonat det går. Självklart äter jag också avokado och tomater ifrån Holland då och då. Men jag försöker ändå tänka på att säsongs inriktad odling har en mindre inverkan på miljön då det inte krävs samma typ av växthus, uppvärmning och besprutning. Jag tänker att de grönsaker som vuxit upp i sin rätta miljö och inte är stressad dessutom innehåller mer näring?
  3. Att handla ekologiska eller närproducerade råvaror kan ofta dyrare men jag tror att det gör dig mer medveten om din konsumtion och att svinnet blir mindre. I det långa loppet konsumerar vi då alltså mindre.

Det är bra att det finns forskning som argumentarar för flera sidor. Det leder till att vi måste försöka skapa oss en egen uppfattning och göra val. Dock blir det samtidigt svårt att göra rätt. Jag tror däremot inte att det finns något sätt som är helt rätt. Att äta med huvudet och magkänslan betyder kanske något helt annat för dig än vad det gör för någon annan. Och skulle hela världen bli vegetarianer kommer det garanterat komma forskning som visar att det är katastrof både för miljön och ekonomin. Var och en blir salig på sin tro så skaffa dig en egen uppfattning och gör ett medvetet val, då tror jag vi kommer en bit på vägen.