Medvetet och supersmarrigt julgodis 11 december, 2015 – Markerat som: Inspiration, Jul, Kök, Mat

Här kommer ett tips på supersmarriga julkulor som är tär något mindre på både miljö och våra djur. Utmaningen att baka veganskt julgodis till nästa helg är igång och igår bakades ytterligare två tillskott! Jag är varken vegetarian eller vegan men tycker det är kul med nya tillvägagångssätt och tankebanor. När det dessutom blir lika gott, om inte godare, och dessutom mycket mer näringsrikt är jag den första att testa.  Jag är ett stort fan av sötsaker i alla dess former och är dessutom ganska kräsen, dessa bollar med dadelbas blev galet goda. Jag skulle inte sträcka mig till att säga att de är nyttiga men dadlar, nötter och torka frukt innehåller bra mycket mer näring än vitt socker, sirap och mjöl. Tidigare i veckan bakades även mjölkfria lussekatter som blev de saftigaste jag någonsin lyckats göra.

Här kommer två recept på de bollar jag gjort samt lussekatterna.

Lycka till!

Pepparkaksbollar

400 gram dadlar
0,5 – 1 dl vatten
1-2 dl riven kokos
1 tsk torkad mald nejlika
1 tsk mald kanel
1 tsk torkad mald ingerfära
0,5 tsk mald kardemumma

Gör såhär:
Kärna ur dadlarna, lägg i en matberedare eller finhacka och kör med stavmixer tillsammans med vatten och kryddor.
Tillsätt vatten tills de blir en bra konstistens för att rulla till bollar. Rulla i kokos, kakao, finhackade nötter eller något annat smarrigt du hittar i skafferiet.

Dadelbollar med nötter och apelsin

400 gram dadlar
saft och rivet skal av en apelsin eller efter smak
1-1,5 dl hasselnötter
1-1,5 dl sötmandel

Gör såhär:
Kärna ur dadlarna, lägg i en matberedare eller finhacka och kör med stavmixer tillsammans med saft och skal från en apelsin. Beroende på hur stark din mixer är hackar du nötterna något innan du slänger ner dom i mixern tillsammans med dadelblandningen. Rulla till bollar och sedan i finhakade nötter eller något annat smarrigt.

Saftiga lussebullar

175 gram mjölkfritt margarin
5 dl havremjölk
50 gram jäst för söta degar
0,5 tsk salt
1,5 – 2 dl socker
1 gram saffran
15 dl mjöl
russin till garnering

Gör såhär:
Smält smöret, häll i mjölken. Det blir oftast ca 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke, häll på mjölk och smörspadet och rör runt tills jästen smält. Tillsätt socker, salt och saffran. Arbeta in så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper lite från kanterna. Låt den hellre vara lite degig än helt torr. Jäs under en ren bakduk i ca 30 min. Arbeta därefter upp degen på en mjölad bänk och gör sedan dina figurer. Lägg dessa på ett bakplåtspapper på en plåt och jäs ytterligare 30 min under bakduk. Pensla sedan bullarna med lite sockerlag (het vatten med socker) för att de ska få en lite glansig yta. Kör sedan i ugnen i ca 8 minuter på 225-250 grader.