Vinterkompostering 5 mars, 2018 – Markerat som: -, Kompostering

Håll liv i komposten under kyligare tider

    

Just nu knäpper kylan till även nere i sydligare delar av Sverige och för att lyckas med sin vinterkompostering  krävs lite extra engagemang. Vintervädret är härligt på många sätt och utmanande på andra. Varmkomposten får kämpa lite extra och behöver framför allt lite extra kärlek under längre kalla perioder med minusgrader.

Det enklaste tipset om du har snö där du bor är att skotta upp en snövall runt din kompost för extra isolering. Det fungerar på samma sätt som en igloo eller snögrotta.

Regelbundenhet

Även om det är kyligt och det bär emot att gå ut i trädgården med ditt kompostavfall är det precis det som är tricket. Komposten behöver matas och luftas för att hålla igång processen, det är ju den som alstrar värmen. Du behöver inte göra det varje dag men fortfarande regelbundet, 2-3 gånger i veckan.  Är det riktigt kallt finns det också en poäng med att inte öppna komposten för ofta, det gäller att hitta en fin balans mellan att mata och lufta komposten för att hålla igång processen men samtidigt inte släppa ut för mycket värme.

Ventilation

I Gröna Johanna kan du styra ventilationen med locket. Under riktigt kalla perioder bör ventilationen i locket vara helt stängd. Är ventilationen öppen släpper du inte bara ut välbehövlig värme utan den varma luften som strömmar ut genom ventilationen kyls ner, blir till kondensation och kan frysa fast locket.

Gödsel

Det finns också ett trix att lägga lite stallgödsel i komposten för extra skjuts under riktigt kalla perioder. Hur mkt beror så klart på hur full din Johanna är men jag skulle säga max en liter. Gödsel är kväverikt, därför är det också viktigt att inte lägga i för mycket och störa kol/kvävebalansen i komposten.

Skulle din kompost ändå frysa? Det gör ingenting, du kan pröva att hälla på hett sockervatten för att tina upp det frysta och röra runt. Detta kan hjälpa till att kicka igång komposten igen. Annars fortsätter du mata den som vanligt och rör runt bland det som ej hunnit frysa. När temperaturen stiger igen testar du det heta vattnet och kickar på så sätt igång processen igen.

Kom ihåg, det är processen som alstrar värmen och håller igång processen, där för ska du ge din kompost lite extra kärlek under kyligare perioder.

Lycka till!

 

Vill du läsa mer kan du klicka här.