Lökdags 26 oktober, 2017 – Markerat som: Blommor, Inspiration, Trädgård

Även om hösten har tagit ett kliv in över tröskeln finns det massor med härligt trädgårdsarbete kvar att göra. Vi har precis flyttat till ett nytt hus och har bara avvaktat hela sommaren för att se vad för spännande saker som poppar upp här och var. Det märks att det bott människor med stort intresse för trädgård i vårt hus. Vi har fått njuta av stockrosor, Rudibeckia, rosor av olika slag, massor med rabarber, krusbär, vinbär och mängder med brännässlor. Nu i vinter är tanken att smida planer, spåna, rita och tänka till inför för hur vi vill ha vår trädgård, vår odling, växthus, rabatter etc. Redan bestämt är att till våren ska svetsa nya odlingsbäddar av plåt, det blir det mer om i vinter.

När det nu är lökdags och vi inte har en aning om hur trädgården kommer se ut, fick de små lökarna helt enkelt planteras ner i pallkragarna. Två flugor i en smäll. Pallkragarna blev rensade på så gott som alla rester från sommarens odling, allt ogräs, och blev nya vinterhem åt ett gäng lökar av olika slag. Till våren när de små lökarna börjar visa sig  ovan jord tänkte vi plantera om dom i både krukor och rabatter.

Vi är inga experter på vare sig påskliljor, tulpaner, krokusar eller andra lökväxter utan får testa oss fram. Dock har vi lärt oss att det är i september – november som det är läge att sätta lökarna, ju tidigare desto bättre för att förhindra att lökarna ligger och torkar i jorden. Vi satte dom i rader för att de ska planteras om men det går tydligen också bra att sätta dom tajt för lite mer bukettkänsla när de växer upp. Jag tryckte helt enkelt ner dom en bit i jorden med lite mellanrum så får vi se vad som händer framåt vårkanten. Då blir det också dags att gräva ur nummer två av tre färdiga trädgårdskomposter som kom med huset. Massor med härlig näringsrik mull och jord för kommande odling! Även det får ni läsa mer om i vinter.

Lycka till med lökarbetet!

Före

Under tiden

Efter