Höstsådd 13 september, 2018 – Markerat som: Odling, Trädgård

Ladda för höstsådd

Många grönsaker är köld och frosttåliga och passar ypperligt för höstsådd. På så vis ligger de och gottar sig i jorden och kan börja gro direkt när vårsolen sakta tinar upp jorden och du kan du njuta av egenodlat flera veckor tidigare än vanligt. Ett tips är att så fröer från ”tidiga” grönsakssorter.

Spröda Morötter

Tidiga morötter passar bra för höstsådd

Fyll på med näring i den odlade jorden

I och med att vi troligtvis redan odlat i landen och jorden under sommaren är det hög tid att börja preparera ladda om jorden med massa näring för höstens och vinterns sådder. Själv laddar med bokashi så långt jag har lager och en del mull från vår Gröna Johanna samt att jag varvar fuljord med bokashiströ och EMa som jordförbättring. Tänk på att det tar ett par eller tre veckor innan du kan så i bokashijorden om du gräver ner den rakt i landet, detta beroende på att PH balansen ska återgå till det normala. Det gör inget om det finns lite rester av matavfall kvar när du planterar.

Uppluckrad jord

Urgrävd kompost

Rensa och luckra upp

Det är också viktigt att rensa jorden från ogräs och annan oönskad växtlighet. Ogräs som får försprång framför de små frögrödorna trycker lätt undan och stjälar en del av näringen. Dessutom kan det vara svårt att se vad som är vad när allt väl tar fart och börjar växa. Att märka upp och sätta etiketter kan vara klokt för att lättare kunna hålla koll när snö och frost försvinner framåt vårkanten. Så, rensa jorden ordentligt. Vänd och luckra upp och dränerna jorden i bästa möjliga mån för att inte fröerna ska ruttna men vattna gärna innan sådd.

 

Vad ska planteras när?

Många grödor är toppen att pilla ner i jorden redan nu för riktigt tidig skörd nästa år men det kan vara värt att fundera lite på vilka fröer som ska planteras när. De måste klara kylan och inte ruttna i den blöta jorden. Den grundläggande regeln är: så inte för tidigt! Sår du för tidigt är risken att fröerna gottar sig i den varma jorden och tar fart redan nu. I enstaka fall vill vi att det ska komma upp ett litet skott innan frosten men oftast inte då många av de små spröda skotten inte klarar frost och kyla. Så, gör en liten plan och undersök vilka grödor som kan sås redan i september/oktober och vilka som ska ner precis innan frosten kommer.

 

Vilka grödor kan sås tidigt på hösten?

Lök såsom ramslök och salladslök går att så redan i september/oktober, likaså vintersallad och spenat. Fröerna börjar då gro och upp kommer en litet skott som kan övervintra. Den kan vara bra att skydda skotten mot frost med hjälp av täckmaterial såsom exempelvis löv Vintersallad är så tålig för kyla att det oftast går att skörda även under snötäcke ´mitt i vintern.

 

Vilka grödor ska sås precis innan frosten?

Rotfrukter såsom tidigt varianter av morötter, palsternacka, svartrot, rädisor är grödor som är bra att sätta senare på hösten precis innan frosten. Även dill, gräslök, persilja och lökfröer kan övervintra i jorden och gro när solen tinar upp jorden. Skulle frosten hinna före dig, det gör nget. Du kan då testa att så på ytan och fylla på med mer jord ovanpå.

Rädisor går bra att så precis innan frosten

Höstsådd gör att vi får mycket gjort redan nu och kan avnjuta rekordtidig skörd nästa säsong. Framför allt får man mer tid till annat härligt trädgårdsarbete framåt vårkanten när mycket redan är förberett. Jag köper de flesta av mina fröer från Runåbergs. Lycka till!