Ge dina trädgårdverktyg lite kärlek 17 september, 2014 – Markerat som: Trädgård

gj

 

Ännu har vi mycket tid att påta i trädgården och njuta av grönskan men hösten närmar sig med sina härliga färger och friska luft. Våra trädgårdsverktyg har fått arbeta hårt under säsongen och vad passar inte bättre än att nu på höstkanten ge dom lite extra kärlek.

Tröga sekatörer mår utmärkt av att smörjas med antingen lite 5-56 eller bara vanlig matolja. 5-56 både rengör och smörjer, något bättre än matoljan. Linolja oxiderar snabbt och bildar en vaxartad yta som förhindrar rost, perfekt att smörja underreden på exempelvis skottkärran eller gräsklipparen med. Var noga med att ta hand om trasorna du använder så det inte blir liggande då de kan självantända.

Har dina skär på verktygen hunnit bli slöa är de enkelt slipade antingen med ett vanlig knivbryne eller smärgelduk. Tänk på att följa skärytan och vinkeln med långa drag åt ett håll för bästa resultat.

När det är dags att natta verktygen för vintern är ett hett tips att fylla några krukor med torr sand och köra ner din verktyg i sanden. Detta förhindrar rost och oxidering och håller dina verktyg i fint skick tills vårsolen tittar fram igen.

Lycka till!