Ställ komposten så att den är lättillgänglig, det skall inte vara krångligt att kompostera. Gröna Johanna skall stå på gräs/jord i skuggan.
Plasten är väderbeständig men Gröna Johanna skall ej stå i solljus eftersom det förstör komposteringsprocessen.
Gröna Johanna kan startas året runt men är svårare att starta vintertid.
Vid start är det viktigt att komposten får “andas”, dvs att så mycket syre som möjligt går igenom komposten. Börja alltid med ett lager med kvistar i botten, ett ca 10-15 cm tjockt lager, vid start av komposten.
Ja, den optimala blandningen är 2/3 köksavfall och 1/3 trädgårdsavfall.
Ja, mikroorganismerna behöver syre för att utföra sitt arbete.
Använd luftningsstaven en till två gånger i veckan och lufta enbart det översta lagret i komposten 10-15cm. Går man djupare störs processen och temperaturen sjunker vilket vintertid kan leda till att den stannar.
Första gången tar det ungefär ett halvår, därefter blir den klar på 4-6 månader.
Två gånger per år brukar vara lagom, höst och vår.
Oftast startar processen av sig själv igen, om den har stått still en längre tid kan man tömma komposten och börja om från början med kvistar på botten.
Då är komposten för blöt. Strö över ett lager med kolrikt material som sågspån eller riven äggkartong som kan suga upp fuktigheten.
Flugor är oftast ett tecken på att komposten är för blöt. Strö över ett lager av kolrikt material som trädgårdsavfall, sågspån eller riven äggkartong.
Om ni har myror i komposten är den för torr. Tillsätt lite vatten och lufta med luftningsstaven.
Fuktigheten skall vara ca: 60%.
Skriv ett meddelande i formuläret under menyn ”Kontakta Johanna” så återkommer vi med förslag.