Fläderblomssaft 2 juli, 2015 – Markerat som: Inspiration, Trädgård
Vad passar inte bättre än varm sommardag än ett glas med kall hemmagjord flädersaft. Vi har satt hela tre laddningar och ska sila första idag. Det är ju också toppen att den går att frysa in och ta fram närhelst suget faller på. Det är heller inte direkt svårt att se skillnad på den falska och ”riktiga” flädern. Den riktiga flädern nedan har platta blomklasar medan den falska mycket buskigaste blomklasar. Hittar du blommor som ser platta ut är de med största sannolikhet äkta.
Falsk fläder
Äkta fläder
Här kommer vårt recept på jorden godaste saft
Fläderblomssaft
ca 40 blomklasar
3-4 citroner
2 kg socker
50 gram citronsyra
1,5 L vatten
Gör såhär:
Skölj blomklasarna och lägg i en behållare som rymmer minst 2 L. Tvätta citronerna noga, skiva dom tunt och lägg på blommorna. Koka därefter upp vatten, tillsätt citronsyra och sockret under omrörning så att det smälter ut i vattnet. Häll därefter över vätskan på blommorna och citronerna. Sätt på ett lock och låt stå svalt i 3 dygn. Sila därefter vätskan och saften är färdig. Frys in i lagom stora behållare. Avnjut saften med is och kanske ett myntablad eller två.
Lycka till!