Även om allt för det mesta fungerar som det skall, kompostering är ju en helt naturlig process, så är komposten ändå en hel liten värld som skall fungera i harmoni och balans. Här nedan har vi samlat de vanligaste orsakerna till att det inte fungerar. Läs även gärna mer under rubriken ”Frågor & Svar”. Hittar du inte lösningen på problemet där, så är du alltid välkommen att ställa en fråga direkt till Johanna och hennes kompostvänner via kontaktformuläret ”Kontakta Johanna”.
Orsak: För dåligt täckt kväverikt avfall.
Åtgärd: Rör om i ytskiktet på komposten och täck med strömaterial eller jord.
Orsak: Komposten är för torr.
Åtgärd: Vattna komposten försiktigt. Blanda om. Materialet skall vara fuktigt som en urkramad svamp.
Orsak: För mycket kväverikt avfall, t ex färskt gräsklipp eller kött och fiskrens.
Åtgärd: Tillsätt kolrikt strömaterial och blanda om. Täck sedan med ytterligare material som t ex halvkomposterad massa nerifrån.
Orsak: Komposten är för kompakt eller dåligt luftad.
Åtgärd: Tillsätt grovt strömaterial och blanda om ordentligt så att komposten blir genomluftad. Lukten kan också bero på att komposten är för blöt och därmed dåligt luftad. I så fall skall du blanda i täckmaterial som har god fuktighetsupptagande förmåga, t ex sågspån.
Orsak: Komposten har av något skäl blivit obrukbar.
Åtgärd: Behållare, lock samt botten är tillverkade av polypropylén och är återvinningsbar. Isoleringen (vinterkappan) är tillverkad av expanderad polyeten och är förbränningsbar.