Öppettider under jul

Webbutiken är öppen dygnet runt och du kan alltid hitta tips och råd gällande din kompostering i kompostskolan. Du når oss via telefon vardagar mellan 9.00-16.30. Under julhelgen och nyårsafton når du oss inte via telefon men gärna via mail. Har du en brådskande fråga, skicka oss ett mail på info@gronajohanna.se. Vi på Gröna Johanna önskar er en riktigt god jul & ett gott nytt år!    

Läs mer
Läs mer …

Medvetet och supersmarrigt julgodis

Här kommer ett tips på supersmarriga julkulor som är tär något mindre på både miljö och våra djur. Utmaningen att baka veganskt julgodis till nästa helg är igång och igår bakades ytterligare två tillskott! Jag är varken vegetarian eller vegan men tycker det är kul med nya tillvägagångssätt och tankebanor. När det dessutom blir lika gott, om inte godare, och dessutom mycket mer näringsrikt är jag den första att testa.  Jag är ett stort fan av sötsaker i alla…

Läs mer

Fortfarande tid att starta komposten innan vintern

Många tror att det är på sommaren man ska starta sin varmkompost. Det är dock inte fel men det går också lika bra att starta den före, senare eller så som nu. Då vintern fortfarande är så mild på många ställen i Sverige går det alldeles utmärkt att starta sin kompost nu och kanske t o m få fin mull till sensommaren. För bästa start av komposten fyller du botten med lite grövre trädgårdsmaterial, såsom…

Läs mer
Läs mer …

Äntligen finns det lite ekollon på marken

  När vi slutligen kom hem efter semestern hade vår lilla ekplanta gått en torr död till mötes. Som jag väntat på att ekollonen ska börja droppa ner så att jag skulle få börja om. Så igår hittade jag äntligen ett helt gäng i slottskogen i Göteborg. De ligger nu tryckt nedbäddade som på bilden ifrån förra hösten, bland fuktigt papper för att efterlikna naturens blöta lov. Nu är det bara att vänta på att det…

Läs mer

Skolelever komposterar med Gröna Johanna

Så äntligen får vi lov att presentera Gröna Johannas samarbete med Montessoriskolan Casa i Göteborg. Under ca ett år kommer vi att få följa hemkunskapslärare Miriam Dahlén och eleverna i deras arbete med återvinning, kompostering och odling. Vi kommer att följa eleverna i deras komposterande ifrån köket, genom soptunnan, ner i komposten, ut i landet ända fram till det är dags för skörd. I fredags besökte jag årkurs 5 för att prata om just kompostering,…

Läs mer

Gröna Johanna på Instagram

Ni har väl inte missat att Gröna Johanna nu också finns på Instagram, @grona.johanna. Här kan du få mängder med härligt bildskön inspiration inför både kompostering, odling, mat och trädgård. Du hittar @grona.johanna här. Vi ses på Instagram!

Läs mer

Skördetider & svartvinsbärssylt

  Äntligen var bären riktigt mörka och mogna och redo för att bli sylt. En del fick frysas in färska för att kunna plockas fram i vinter och göra svartvinsbärspaj. Till sylten använde jag; 2 L bär (rensade) 0.5 L vatten 1,5 L strösocker Koka bären med vattnet i ca 15 minuter. Var med och sila bort summet emellanåt. Tillsätt därefter i sockret och låt koka några minuter. Häll upp den kokheta sylten i glasburkar och förslut…

Läs mer

Fläderblomssaft

  Vad passar inte bättre än varm sommardag än ett glas med kall hemmagjord flädersaft. Vi har satt hela tre laddningar och ska sila första idag. Det är ju också toppen att den går att frysa in och ta fram närhelst suget faller på. Det är heller inte direkt svårt att se skillnad på den falska och “riktiga” flädern. Den riktiga flädern nedan har platta blomklasar medan den falska mycket buskigaste blomklasar. Hittar du blommor som ser platta…

Läs mer

Gröna Johanna i Göteborgs Posten

För ett litet tag sedan var Gröna Johanna med i en stor övergripande artikel om kompostering. Ett väldigt bra artikel som listar alla alternativ för kompostering och vi hamnade som nummer ett! Tryck på länken för att läsa lite mer. Till artikeln.

Läs mer

Dags att plantera om tomaterna

   Som de vuxit de små fröerna och det är dags för mer plats att gro sig stora och fina på. Till min användning har jag endast haft lite tomatfröer och vanlig hederlig blomjord. Man tager vad man haver helt enkelt!

Läs mer