Bästa starten för din kompost 30 maj, 2018 – Markerat som: Kompostering
Ge din kompost bästa möjliga start
Vi får många frågor om hur du på bästa sätt startar din kompost. Det är klart man vill göra rätt, rätt proportioner mellan trädgårdsavfall och matavfall, Det är egentligen inte så krångligt och blodigt med exakt rätt andel av olika avfall etc men i detta inlägg förklarar jag lite mer ingående hur du gör och varför.
Gröna Johanna är en av de få gnagarsäkra komposterna på marknaden. Det handlar inte om att vi har någon superhjälteplast som råttor och möss inte kan tugga sig igenom. Tro mig, de kan gnaga sig igenom både stål och plåt om de vill. Nej, det handlar om att ventilationssystemet i Gröna Johanna gör att den inte avger någon matdoft nertill utan den tiger ihop med den varma luften och försvinner ut genom ventilationsspringorna som du styr med locket. Detta hänger ihop med hur du grundar din kompost, för den behöver grundas med trädgårdsavfall av flera anledningar.
- Du ska grunda komposten med trädgårdsavfall för att inte matavfall ska ligga direkt mot perforeringarna i botten. Detta skulle potentiellt kunna dra till sig gnagare. Det ska alltså finnas ett lager med jord och trädgårdsavfall mellan bottenplattan och det matavfall du slänger i komposten.
- Du behöver grunda komposten med bylsigt/grovt trädgårdsmaterial i botten för att skapa lite luftspalter och springor då syret i dessa hjälper komposteringsprocessen på traven. Syre, vatten och värme är de tre budorden för varmkompostering.
Såhär grundar du komposten på sommaren
Det luftiga lagret som ska grunda komposten kan vara alltifrån 10 – 20 cm tjockt. Det är som jag skrivit ovan till för att det inte ska blir för kompakt i botten på komposten. Vi vill ha lite luftfickor där nere som kan hjälpa processen på traven. Häckklipp, kanske lite kvistar, gamla krukväxter, snittblommor eller pinnat kan vara bra för detta ändamål. Därefter är det dags för finare material såsom exempelvis ogräs, lite gräsklipp (inte för mkt då detta lätt blir kompakt) eller löv. Även detta lager kan med fördel vara 5 – 10 cm tjockt och ska nu täcka bottenplattan. Efter det fina materialet är det bra att lägga på ett lager jord. Dels för att täcka bottenplattan mer men också för kunna ”röra” ner matavfall och täcka med lite jord när du börjar slänga i komposten. På så vis förhindrar du nämligen också lukt, genom att täcka det som ska förmultna med redan förmultnat material eller i början, jord.
Så här grundar du komposten på vintern
Det bästa är ju att ha sparat lite trädgårdsmaterial eller ta från en trädgårdshög. I annat fall är gamla krukväxter och snittblommor bra, även äggkartong, knöcklat tidningspapper, toalett- och hushållsrullar går att använda. Rov dessa i riktigt grova bitar eller inte alls. Det går också att köpa lite grövre täckbark och grunda med. Vad gäller det fina materialet kan du då använda samma som ovan men mer finfördelat och därefter på med jord. Är det tjäle är det tyvärr så att du bör köpa lite jord och grunda färdigt med.
Det viktiga är att tänka att grundlagret ska täcka hela bottenplattan och vara totalt ca 20 – 30 cm tjockt. Därefter är det bara att börja varva mat och trädgårdsavfall. Vill du läsa mer om vad du bäst ska lägga i komposten och hur du ska göra för att uppnå bästa process kan du klicka dig in här eller läsa nästa inlägg som kommer inom kort.
Lycka till!
/ My på Gröna Johanna